TY - BOOK AU - Carreiro,Suzanne AU - Heroutová,Alena TI - Pes, který jedl lanýže: příběhy a recepty z Umbrie SN - 978-80-257-2492-7 PY - 2018/// CY - Praha PB - Argo KW - italská jídla KW - czenas KW - každodenní život KW - Itálie KW - stravování KW - stravovací zvyky KW - Umbrie (Itálie : kraj) KW - reálie KW - recepty KW - kuchařské recepty KW - příběhy N1 - Přeloženo z angličtiny N2 - Víte, co jsou "nahaté" ravioly, jak se dělá "svaté víno" a jak chutná scottadito neboli "spálený prst"? Proč je lepší kupovat králíka i s hlavou a co to znamená, když mají těstoviny "duši"? Kde je hlavní město cibule a jaký moučník upekly ženy z Assisi umírajícímu svatému Františkovi? Americká autorka Suzanne Carreirová toho o kulinářských tajemstvích italské Umbrie ví ještě mnohem víc. Její kniha je nejen kuchařkou, ale i cestopisem plným chutí a vůní, průvodcem po restauracích, vinařstvích, polích, sadech a zahradách, i vzpomínkami na lidi, které v tomto starobylém kraji potkala. Pomáhala jim sklízet šafrán, lisovat víno, vyrábět prosciutto, vypravila se na divoký chřest, na lov lanýžů, slavila v Umbrii Vánoce i další svátky - a sepsala pro vás všechno, co se naučila, včetně mnoha užitečných italských slovíček a hlavně desítek podrobně popsaných receptů a návodů ER -