Pes, který jedl lanýže : příběhy a recepty z Umbrie /
Suzanne Carreiro ; přeložila Alena Heroutová
- Vydání první
- 397 stran ; 22 cm
Přeloženo z angličtiny
Víte, co jsou "nahaté" ravioly, jak se dělá "svaté víno" a jak chutná scottadito neboli "spálený prst"? Proč je lepší kupovat králíka i s hlavou a co to znamená, když mají těstoviny "duši"? Kde je hlavní město cibule a jaký moučník upekly ženy z Assisi umírajícímu svatému Františkovi? Americká autorka Suzanne Carreirová toho o kulinářských tajemstvích italské Umbrie ví ještě mnohem víc. Její kniha je nejen kuchařkou, ale i cestopisem plným chutí a vůní, průvodcem po restauracích, vinařstvích, polích, sadech a zahradách, i vzpomínkami na lidi, které v tomto starobylém kraji potkala. Pomáhala jim sklízet šafrán, lisovat víno, vyrábět prosciutto, vypravila se na divoký chřest, na lov lanýžů, slavila v Umbrii Vánoce i další svátky - a sepsala pro vás všechno, co se naučila, včetně mnoha užitečných italských slovíček a hlavně desítek podrobně popsaných receptů a návodů.